Contact

Zwolle, Nederland info @ onlino .nl

Bereikbaar

De Champions League is al flink wat jaren de belangrijkste competitie in de voetbalwereld voor clubs. Het winnen van de Champions League is voor clubs eigenlijk het hoogst haalbare. Veel clubs dromen er dan ook van om de competitie te winnen, maar het is voor slechts een handjevol clubs weggelegd. Maar hoe lang bestaat de Champions League eigenlijk al?

Champions League bestaat sinds 1992

Ondanks dat een aantal voetbalfans niet anders weten dan dat de cup met de grote oren bestaat is de competitie er pas sinds 1992. Overigens betekent het niet dat er geen Champions League voor die tijd bestond. Het toernooi had toen alleen een andere naam. Het toernooi stond toen nog bekend als de Europacup I. De winnaar van zowel de Europacup als Champions League plaatst zich voor het wereldkampioenschap voor clubs. Officieel is dit iets hoger dan de Champions League, maar de meeste clubs zien vooral in Europa de Champions League als de belangrijkste internationale competitie voor clubs. De Europacup I bestond al sinds 1955.

Opzet is in de loop der jaren veranderd

De opzet is in de afgelopen jaren wel een aantal jaren veranderd. In 1992 was het zo dat elke landskampioen aangesloten bij de UEFA mocht deelnemen. De enige uitzondering was Liechtenstein. Ze hebben namelijk geen competitie en mogen daardoor niet meedoen aan de Champions League. Na een aantal jaren viel de Sovjet-Unie uiteen. Door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwamen er verschillende nieuwe landen in Europa bij. De competitie werd daardoor te groot. Daarom besloten ze kwalificatieronde in te voeren. Na de voorrondes zouden slechts 9 clubs mogen deelnemen aan de Champions Leauge. De opzet is daarna nog elke 5 jaar ongeveer veranderd tot de huidige opzet die vanaf 2018 is ingegaan.

Heeft Nederland de Champions League weleens gewonnen?

Sinds de naam veranderd is in de Champions League heeft Ajax tot op heden één keer gewonnen. De club won in 1994/1995 de cup met de grote oren. Ze wonnen in de finale met 1-0 van AC Milaan. Het jaar erop stonden ze opnieuw in de finale, maar helaas werd de finale met strafschoppen verloren tegen Juventus.

Share:

editor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.