Contact

Zwolle, Nederland info @ onlino .nl

Bereikbaar

Komt er een einde aan de sportsponsoring door gokbedrijven? Als het aan de Tweede Kamer ligt wel. We zagen oud profvoetballers Sneijder en Van der Meyden al eerder verdwijnen uit de gokreclames. Bekende Nederlanders mogen wedden en gokken niet langer promoten. Straks worden ook de gokbedrijven uitgesloten van sportsponsoring.

Waarom mogen gokbedrijven geen sportclubs sponsoren?

De minister van rechtsbescherming wil een verbod op deze vorm van sponsoring. Opmerkelijk, want deze maand bestaat de online gokmarkt officieel pas 1 jaar. Aan de sponsoring van sportevenementen en clubs door deze bedrijven komt dus binnenkort mogelijk ook een einde. Met de voorgenomen maatregelen wil de Tweede Kamer jongeren beschermen. Onder meer tegen online gokken en het risico op een eventuele gokverslaving.

Geen gesponsorde shirts of reclamezuilen meer

Het verbod op de sponsoring door gokbedrijven dreunt door tot vrijwel alle vormen van reclame. Zo mogen voetbalshirts bijvoorbeeld niet meer worden bedrukt met reclame van deze sponsors. Dat geldt ook voor de reclameborden langs de velden of in de sportkantine.

Niet alleen sportverenigingen, clubs en voetbalteams worden benadeeld door het verbod.

Sportsponsoring door gokbedrijven wordt ook verboden in abri’s en op de radio of televisie. Dat betekent overigens niet dat er een verbod komt op online gokken. Wel is het zo dat deze vorm van reclame te maken krijgt met een strengere regelgeving.

Nu zijn er in Nederland door de kansspelcommissie reeds strenge voorwaarden opgelegd om in Nederland online gokken aan te bieden. Hier vind je een overzicht van de huidige legale online goksites met een Nederlandse licentie.

Wat vindt branchevereniging NOGA daar eigenlijk van?

De NOGA is de branchevereniging voor online kansspelaanbieders. De afkorting staat voor Nederlandse Online Gambling Associatie. Woordvoerder Peter-Paul de Goeij is furieus over het voornemen van de Tweede Kamer. Zeker omdat de doelgroep die hier wordt beschermd géén toegang heeft tot de websites van gokbedrijven met een Nederlandse goklicentie.

Jongeren tot een leeftijd van 18 jaar worden gezien als een kwetsbare doelgroep. Daarom worden ze door deze websites ontzettend goed beschermt. De NOGA zegt ook dat er geen enkele link gelegd kan worden tussen gokreclames en verslavingen. De correlatie tussen deze twee zaken is namelijk een aanname in plaats van een op onderzoek gebaseerd feit.

Sponsorverbod online gokbedrijven vanaf 1 januari 2023

Voorlopig zullen we via de wedstrijden op televisie of langs de lijnen nog steeds gokreclames zien. Ook spelers en clubs kunnen op dit moment nog een sponsorcontract aangaan met deze aanbieders. Zo worden grote voetbalclubs op dit moment gesponsord door kansspelaanbieders. Zoals Ajax en AZ, maar ook De Graafschap, PSV en Telstar.

Het verbod op de sportsponsoring door gokbedrijven is dus niet direct van kracht. De minister wil de clubs en evenementen eerst de mogelijkheid geven om te zoeken naar alternatieven. Het wegvallen van deze sponsoring heeft namelijk ook een directe invloed op de inkomsten van een sportclub. Er moet voldoende tijd zijn om te kunnen zoeken naar andere financiële bronnen. Naar verwachting gaat het verbod per 1 januari 2023 in.

Share:

administrator

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.